250 + Ancient history of India Quiz from UPSC Civils IAS Previous Prelims

UPSC IAS Prelims Previous Ancient Indian History question and answers from 1979 to till nowUPSC IAS Prelims Previous Ancient Indian History question and answers from 1979 to till now

Listed below are the UPSC ancient Indian History prelims question papers ordered year wise for your understanding of the pattern of the UPSC Civils IAS prelims ancient History of India questions. Please carefully go through this UPSC ancient History question bank that we have prepared for you. The Upsc Prelims ancient History of India questions lisetd below are actual questions that were given for UPSC civil service prelims examination held by UPSC. Our UPSC Prelims ancient history question bank is updated till questions of 2016.


UPSC IAS Prelims Previous Ancient Indian History question & answers from 1979 to till now

Q1. In which one of the following inscriptions is Ashoka mentioned by name?

(a) Major Rock edict at Girnar

(b) Minor Rock inscription at Maski

(c) Bairat inscription

(d)Lamghan inscription

Answer: b                                                     Discussion


Q2. Which one of the following can be classified as a “Pratiloma Marriage”?

(a) A Brahmin girl marrying a Sudra boy

(b) A Sudra girl marrying a Brahmin boy

(c) A Brahmin girl marrying a Brahmin boy

(d)None of these

Answer: a                                                     Discussion


Q3. In which one of the following periods were the rock cut “Hindu” temples a characteristic feature of architecture?

(a) Sungas

(b) Satavahanas

(c) Pallavas

(d) Cholas

Answer: b                                                     Discussion


Q4. Which of the following is not a feature of Gandhara School of Art?

(a) It was patronised by Sakas and Kushanas

(b) It has Indian and Greek influence

(c) It resulted in the origination of Hinayanism

(d)It portrayed human figures exactly

Answer: c                                                     Discussion


Q5. The Prakrit text “Gathasaptasati” is attributed to the Satavahana king

(a) Vasishtiputra Pulumavi

(b) Hala

(c) Gautamiputra Satkarni

(d)Amaru

Answer: b                                                     Discussion


Q6. The parent script of the Indo -Aryan and Dravidian language is

(a) Indus

(b) Brahmi

(c) Kharosti

(d)Aramic

Answer: b                                                     Discussion


Q7. The Harappans did not know the use of

(a) Bronze

(b) Gold

(c) Iron

(d)Silver

Answer: c                                                     Discussion


Q8. Which one of the following was the contemporary Bengal king during the time of Harsha of Kannauj?

(a) Bhaskaravarman

(b) Divakaramitra

(c) Devagupta

(d)Sasanka

Answer: d                                                     Discussion


Q9. The original name of Mahabharata was

(a) Brihit Katha

(b) Sahastra Samhita

(c) Jaya Samhita

(d)Rajatarangini

Answer: c                                                     Discussion


Q10. The primitive tribes of Andaman are descendants of

(a) Negroids

(b) Australoids

(c) Mongoloids

(d)Caucasoids

Answer: a                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Ancient Indian History Quiz

Q11. Jainism differed from Buddhism in which of the following aspects?

(a) Faith in Karma

(b) Doctrine of Ahimsa

(c) Belief in fasting

(d)Rejection of Yagna

Answer: a                                                     Discussion


Q12. The First Buddhist Council met at

(a) Rajagriha

(b) Pataliputra

(c) Jalandhara

(d)Kashmir

Answer: a                                                     Discussion


Q13. The Indian caste system in its classical form is characterised by

(a) Vertical hierarchy

(b) Horizontal hierarchy

(c) Inter caste occupational competition

(d)Equality

Answer: c                                                     Discussion


Q14. The earliest evidence of a Jewish community settling in India is provided by a charter of a

(a) Chola king

(b) Pandya king

(c) Chera king

(d)Viiayanagara king

Answer: d                                                     Discussion


Q15.

  • Assertion (A): In the ancient period of Indian history, urbanisation was followed by pastoral life.

  • Reason (R): The Harappan Culture was an urban one.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d)A is false but R is true

Answer: b                                                     Discussion


Q16. Metals known to Indus Valley Civilisation were

(a) Gold, copper, silver but not iron

(b) Silver, iron, bronze but not gold

(c) Iron, copper, gold but not silver

(d) Zinc, silver, iron but not gold

Answer: a                                                     Discussion


Q17. Which of the following throws light on Harappan Culture?

(a) Archaeological excavations

(b) The script on copper sheets

(c) Rock edicts

(d) All of the above

Answer: a                                                     Discussion


Q18. Charaka samhita is a work on

(a) Polity

(b) Medicine

(c) Architecture

(d)Mathematics

Answer: b                                                     Discussion


Q19. Man passed from the food gathering stage to the food producing stage in the

(a) Neolithic Age

(b) Mesolithic Age

(c) Chalcolithic Age

(d)Palaeolithic Age

Answer: a                                                     Discussion


Q20. Indian expertise was recently used in the archaeological restoration of the monuments at

(a) Jerusalem

(b) Angkor Wat

(c) Rome

(d) Yucatan

Answer: b                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Ancient Indian History Mcq

Q21. Who was the famous Deccan Hindu King whose fleet crossed the Bay of Bengal with an army and conquered a number of sates in Sumatra, Java and Malaysia?

(a) Rajaraja I

(b) Rajendra Chola

(c) Pulakesin

(d) Mahipala II

Answer: b                                                     Discussion


Q22. Which of the following was the most important characteristic of Kanishka’s rule?

(a) Expansion of Buddhism outside India

(b) Reemergence of Jainism

(c) Fourth Buddhist Council at Srinagar

(d) Gandhara School of Art

Answer: c                                                     Discussion


Q23. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I

List II

A. Asad Ali Khan

1. Surbahar

B. Sajjad Hussain

2. Tabla

C. Zakir Hussain

3. Shehnai

D. Bismillah Khan

4. Sarod

 

5. Been

A B C D

(a) 5 4 2 1

(b) 1 5 2 3

(c) 2 1 4 3

(d) 5 1 2 3

Answer: d                                                     Discussion


Q24. Who is regarded as the greatest lawgiver of ancient India?

(a) Megasthanese

(b) Panini

(c) Manu

(d) Kautilya

Answer: c                                                     Discussion


Q25. Idol worship was started in

(a) Gupta period

(b) Vedic period

(c) Epic period

(d) Mauryan period

Answer: c                                                     Discussion

Print Friendly