210+ Modern Indian History question & answers for UPSC Ias Prelims Part IV

UPSC IAS Prelims Previous Modern Indian History question & answers from 1979 to till now Part 4

UPSC Modern Indian History prelims
Modern Indian History

Listed below are the UPSC Modern Indian History prelims question papers ordered year wise for your understanding of the pattern of the UPSC Civils IAS prelims Modern History of India questions. Please carefully go through this UPSC Modern History question bank that we have prepared for you. The Upsc Prelims Modern History of India questions lisetd below are actual questions that were given for UPSC civil service prelims examination held by UPSC. Our UPSC Prelims Modern history question bank is updated till questions of 2016.

UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now


UPSC IAS Prelims Modern Indian History Quiz / mcq Pdf download

Q151. Which of the following pairs are correctly matched?

List (Period) List I
1. AD 1767–69 First Anglo-Maratha War
2. AD 1790–92 Third Mysore War
3. AD 1824–26 First Anglo-Burmese War
4. AD 1845–46 Second Sikh War

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) 2 and 4

(b) 3 and 4

(c) 1 and 2

(d) 2 and 3

Answer: d                                                     Discussion


Q152. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Pitt’s India Act: Warren Hastings

(b) Doctrine of Lapse: Dalhousie

(c) Vernacular Press Act: Curzon

(d) Ilbert Bill: Ripon

Answer: c                                                     Discussion


Q153. Consider the following Viceroys of India during the British rule:

1. Lord Curzon

2. Lord Chelmsford

3. Lord Hardinge

4. Lord Irwin

Which one of the following is the correct chronological order of their tenure?

(a) 1, 3, 2, 4

(b) 2, 4, 1, 3

(c) 1, 4, 2, 3

(d) 2, 3, 1, 4

Answer: a                                                     Discussion


Q154. Consider the following statements:

1. In the Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abdali defeated Ibrahim Lodi

2. Tipu Sultan was killed in the Third Anglo-Mysore War

3. Mir Jafar entered in a conspiracy with the English for the defeat of Nawab Siraj-ud-Daulah in the Battle of Plassey

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 only

(c) 2 and 3

(d) None

Answer: b                                                     Discussion


Q155. Which one of the following places did Kunwar Singh, a prominent leader of the Revolt of 1857 belong to?

(a) Bihar

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answer: a                                                     Discussion


Q156. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857?

(a) Jhansi

(b) Chittor

(c) Jagdishpur

(d) Lucknow

Answer: b                                                     Discussion


Q157. Consider the following statements:

1. Ishwar Chandra Vidyasagar founded the Bethune School at Calcutta with the main aim of encouraging education for women.

2. Bankim Chandra Chattopadhyay was the first graduate of the Calcutta University.

3. Keshav Chandra Sen’s campaign against Sati led to the enactment of a law to ban Sati by the Governor General.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Answer: b                                                     Discussion


Q158. Who among the following repealed the Vernacular Press Act?

(a) Lord Dufferin

(b) Lord Ripon

(c) Lord Curzon

(d) Lord Hardinge

Answer: b                                                     Discussion


Q159. Which one of the following is the correct statement?

(a) The modern Kochi was a Dutch colony till India’s independence.

(b) The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern Kochi.

(c) The modern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over.

(d) The modern Kochi never became a part of a British colony.

Answer: No statement is correct.           Discussion


Q160. Consider the following statements:

1. Warren Hastings was the first Governor General who established a regular police force in India on the British pattern.

2. A Supreme Court was established at Calcutta by the Regulating Act, 1773.

3. The Indian Penal Code came into effect in the year 1860.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Answer: b                                                     Discussion


Q161. Which one of the following is the correct chronological order of the battles fought in India in the 18th Century?

(a) Battle of Wandiwash–Battle of Buxar–Battle of Ambur–Battle of Plassey

(b) Battle of Ambur–Battle of Plassey–Battle of Wandiwash–Battle of Buxar

(c) Battle of Wandiwash–Battle of Plassey–Battle of Ambur–Battle of Buxar

(d) Battle of Ambur–Battle of Buxar–Battle of Wandiwash–Battle of Plassey

Answer: b                                                     Discussion


Q162. Who among the following was a proponent of Fabianism as a movement?

(a) Annie Besant

(b) A.O. Hume

(c) Michael Madhusudan Dutt

(d) R. Palme Dutt

Answer: a                                                     Discussion


Q163. Consider the following statements:

1. The Charter Act, 1853 abolished East India Company monopoly of Indian trade.

2. Under the Government of India Act, 1858 the British Parliament abolished the rule of East India Company and undertook the responsibility of ruling India directly.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b                                                     Discussion


Q164. Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anand Math’?

(a) Bhil uprising

(b) Rangpur and Dinapur uprising

(c) Bishnupur and Birbhum rebellion

(d) Sanyasi rebellion

Answer: d                                                     Discussion


Q165. With reference to the ‘revolt of the year’ who of the following was betrayed by ‘friend’ captured and put to death by the British?

(a) Nana Sahib

(b) Kunwar Singh

(c) Khan Bahadur Khan

(d) Tatya Tope

Answer: d                                                     Discussion


Q166. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny?

(a) Lord Canning

(b) Lord Dalhousie

(c) Lord Hardings

(d) Lord Lytton

Answer: a                                                     Discussion


Q167. The cause for the immediate precipitation of the Sepoy Mutiny was

(a) Use of cartridges greased with cow fat

(b) Doctrine of Lapse

(c) The disparity between salaries of Native Sepoys and the British Soldiers

(d) The Spread of Christianity

Answer: a                                                     Discussion


Q168. Who among the following started the newspaper Shome Prakash?

(a) Dayanand Saraswati

(b) Ishwar Chandra Vidyasagar

(c) Raja Rammohan Roy

(d) Surendranath Banerjee

Answer: b                                                     Discussion


Q169. The ruler of which one of the following States was removed from power by the British on the pretext of mis governance?

(a) Awadh

(b) Jhansi

(c) Nagpur

(d) Satara

Answer: a                                                     Discussion


Q170. Who among the following Europeans were the last to come to pre Independence India as traders?

(a) Dutch

(b) English

(c) French

(d) Portuguese

Answer: c                                                     Discussion


Q171. Consider the following statements:

1. Robert Clive was the first Governor-General of Bengal.

2. William Bentinck was the first Governor-General of India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b                                                     Discussion


Q172. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?

(a) Fort William

(b) Fort St George

(c) Fort St David

(d) Fort St Angelo

Answer: c                                                     Discussion


Q173. Who among the following wrote the book Bahubivah?

(a) Raja Rammohan Roy

(b) Ishwar Chandra Vidyasagar

(c) Pandita Rambai

(d) Rabindranath Tagore

Answer: b                                                     Discussion


Q174. Consider the following statements:

1. Jawaharlal Nehru was in his fourth term as the Prime Minister of India at the time of his death.

2. Jawaharlal Nehru represented Rae Bareilly constituency as a Member of Parliament.

3. The first non-Congress Prime Minister of India assumed the office in the year 1977.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 only

(c) 1 only

(d) 1 and 3

Answer: b                                                     Discussion


Q175. Match List with ListI and select the correct answer using the code given below the Lists:

List (Author) List I (Work)
A. Bankimchandra 1. Shatranj ke Khilari
B. Dinabandhu Mitra 2. Debi Chaudhurani
C. Premchand 3. Nil-Darpan
  4. Chandrakanta

Code:

(a) A-2; B-4; C-1 (b) A-3; B-4; C-2

(c) A-2; B-3; C-1 (d) A-3; B-1; C-4

Answer: c                                                     Discussion


UPSC Civil Service Prelims Modern Indian History Quiz / mcq Pdf download

Q176. Match List with List I and select the correct answer using the code given below the Lists:

List (Person) List I (Position)
A. Nagendra Singh 1. Chief Election Commissioner of India
B. A. N. Ray 2. President, International Court of Justice
C. R. K. Trivedi 3. Chief Justice of India
D. Ashok Desai 4. Attorney General of India

Code:

(a) A-1; B-4; C-2; D-3

(b) A-2; B-3; C-1; D-4

(c) A-1; B-3; C-2; D-4

(d) A-2; B-4; C-1; D-3

Answer: b                                                     Discussion


Q177. Consider the following statements:

1. Justice V R Krishna Iyer was a Chief Justice of India.

2. Justice V R Krishna Iyer is considered as one of the initiator of public interest litigation (PIL) in the Indian judicial system.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b                                                     Discussion


Q178. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu College at Calcutta?

(a) Henry Louis Vivian Derozio

(b) Ishwar Chandra Vidyasagar

(c) Keshab Chandra Sen

(d) Raja Rammohan Roy

Answer: d                                                     Discussion


Q179. Consider the following statements:

1. The first telegraph line in India was laid between Kolkata (formerly Calcutta) and Diamond Harbour

2. The first Export Processing Zone in India was set up in Kandla.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c                                                     Discussion


Q180. Who among the following Governor Generals created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?

(a) Warren Hastings

(b) Wellesley

(c) Cornwallis

(d) William Bentinck

Answer: c                                                     Discussion


Q181. By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and made the collecting agent only. What was the reason for such a regulation?

(a) Lord Cornwallis felt that the District Collector’s efficiency of revenue collection would enormously increase without the burden of additional work

(b) Lord Cornwallis felt that judicial power should compulsorily be in the hands of Europeans while Indians can be given the job of revenue collection in the districts

(c) Lord Cornwallis was alarmed at the extent of power concentrated in the District Collector and felt that such absolute power was undesirable in one person

(d) The judicial work demanded a deep knowledge of India and a good training in law and Lord Cornwallis felt that District Collector should be only a revenue collector

Answer: c                                                     Discussion


Q182. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the third battle of Panipat?

(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his viceroy Timur Shah from Lahore

(b) The frustrated governor of Jalandhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab

(c) He wanted to punish Mughal administration for non-payment of the revenues of the Chahar Mahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur)

(d) He wanted to annex the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi in his kingdom

Answer: a                                                     Discussion


Q183. With reference to Pondicherry (now Puducherry), consider the following statements:

1. The first European power to occupy Pondicherry were the Portuguese.

2. The second European power to occupy Pondicherry were the French.

3. The English never occupied Pondicherry.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c                                                     Discussion


Q184. The “Instrument of Instructions” contained in the Government of India Act, 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as:

(a) Fundamental Rights

(b) Directive Principles of State Policy

(c) Extent of executive power of State

(d) Conduct of business of the Government of India

Answer: b                                                     Discussion


Q185. The tendency for increased litigation was visible after the introduction of the land settlement system of Lord Cornwallis in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions?

(a) Making Zamindar’s position stronger Vis-Vis the Ryot

(b) Making East India Company an overlord of Zamindars

(c) Making judicial system more efficient

(d) None of the (a), (b) and (c) above

Answer: d                                                     Discussion


Q186. Which amongst the following provided a common factor for tribal insurrection in India in the 19th century?

(a) Introduction of a new system of land revenue and taxation of tribal products

(b) Influence of foreign religious missionaries in tribal areas

(c) Rise of a large number of money lenders, traders and revenue farmers as middlemen in tribal areas

(d) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal communities

Answer: d                                                     Discussion


Q187. With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges” formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted “Home Charges’’?

1. Funds used to support the India office in London.

2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.

3. Funds used for waging wars outside India by the British.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d                                                     Discussion


Q188. What was the purpose with which Sir William Wedderburn and W.S. Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893?

(a) To agitate for Indian political reforms in the House of Commons

(b) To campaign for the entry of Indians into the Imperial Judiciary

(c) To facilitate a discussion on India’s Independence in the British Parliament

(d) To agitate for the entry of eminent Indians into the British Parliament

Answer: a                                                     Discussion


Q189. Which of the following is/are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?

1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces

2. Introduction of separate communal electorates for Muslims

3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: c                                                     Discussion


Q190. With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements:

1. The rent was paid directly by the peasants to the Government.

2. The Government gave Pattas to the Ryots.

3. The lands were surveyed and assessed before being taxed.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Answer: b                                                     Discussion


Q191. Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj?

1. It opposed idolatry.

2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.

3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b                                                     Discussion


Q192. Consider the following:

1. Assessment of land revenue on the basis of nature of the soil and the quality of crops

2. Use of mobile cannons in warfare

3. Cultivation of tobacco and red chillies

Which of the above was/were introduced into India by the English?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None

Answer: d                                                     Discussion


Q193. The Home Rule movement was launched by

(a) Annie Besant

(b) Bal Gangadhar Tilak

(c) Mahatma Gandhi

(d) Lala Lajpat Rai

Answer: a                                                     Discussion


Q194. With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were

(a) directly elected by the people of those Provinces

(b) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League

(c) elected by the Provincial Legislative Assemblies

(d) selected by the Government for their expertise in constitutional matters

Answer: c                                                     Discussion


Q195. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for

(a) the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third

(b) the grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land

(c) the uprooting of Zamindari system and the end of serfdom

(d) writing off all peasant debts

Answer: a                                                     Discussion


Q196. Annie Besant was

1. responsible for starting the Home Rule Movement

2. the founder of the Theosophical Society

3. once the President of the Indian National Congress

Select the correct statement/statements using the codes given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c                                                     Discussion


Q197. The Ilbert Bill controversy was related to the

(a) imposition of certain restrictions to carry arms by the Indians

(b) imposition of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages

(c) removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans

(d) removal of a duty on imported cotton cloth

Answer: c                                                     Discussion


Q198. The Radcliffe Committee was appointed to

(a) solve the problem of minorities in India

(b) give effect to the Independence Bill

(c) delimit the boundaries between India and Pakistan

(d) enquire into the riots in East Bengal

Answer: c                                                     Discussion


Q199. The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until

(a) the First World War when Indian troops were needed by the British and the partition was ended

(b) King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Durbar in Delhi in 1911

(c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement

(d) the Partition of India in 1947 when East Bengal became East Pakistan

Answer: b                                                     Discussion


Q200. What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1858)?

1. To disclaim any intention to annex Indian States

2. To place the Indian administration under the British Crown

3. To regulate East India Company’s trade with India

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: a                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Modern Indian History Quiz / mcq Pdf download

Q201. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential element/elements of the feudal system?

1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority

2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land

3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b                                                     Discussion


Q202. Who of the following was/were economic critic/ critics of colonialism in India?

1. Dadabhai Naoroji

2. G. Subramania Iyer

3. R. C. Dutt

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d                                                     Discussion


Q203. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:

1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.

2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.

3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Answer: d                                                     Discussion


Q204. Match the columns:

List 1 List 2
(Leaders) (Views on the Cripps Missions proposals in 1942)
(A) Nehru (1) Postdated cheque
(B) Ambedkar (2) The autocratic powers of Viceroy would remain
(C) Gandhi (3) It will do the greatest harm to the depressed
(D) Sapru & Jaykar (4) The creation of more than one Union will be Jayckar disastrous

(a) 2 3 1 4

(b) 3 2 1 4

(c) 4 2 1 3

(d) 3 4 2 1

Answer: a                                                     Discussion


Q205. Match the columns:

List 1 List 2
A. Morley Minto Reforms 1. Dyarchy in the Provinces
B. Montague Reforms 2. Provincial Chelmsford Autonomy
C. Reform Act of 1935 3. Introduction of separate electorate
D. Cripps 4. Provision for Proposals establishment of a Constituent Assembly

(a) 4 3 2 1

(b) 3 1 2 4

(c) 2 1 4 3

(d)3 2 1 4

Answer: b                                                     Discussion

%d bloggers like this: