210+ Modern Indian History question & answers for UPSC Ias Prelims Part III

UPSC IAS Prelims Previous Modern Indian History question & answers from 1979 to till now Part 3

UPSC Modern Indian History prelims
Modern Indian History

Listed below are the UPSC Modern Indian History prelims question papers ordered year wise for your understanding of the pattern of the UPSC Civils IAS prelims Modern History of India questions. Please carefully go through this UPSC Modern History question bank that we have prepared for you. The Upsc Prelims Modern History of India questions lisetd below are actual questions that were given for UPSC civil service prelims examination held by UPSC. Our UPSC Prelims Modern history question bank is updated till questions of 2016.

UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now


UPSC IAS Prelims Previous Modern Indian History Quiz / mcq Pdf download

Q101. Which one of the following was given to King Charles II as part of his dowry on the occasion of his marriage with Queen Catherina of Braganz?

(a) Bombay

(b) Chandranagore

(c) Cochin

(d) Tranquebar

Answer: a                                                     Discussion


Q102. Which one of the following was the state that was not annexed by Lord Dalhousie by using the Doctrine of Lapse?

(a) Nagpur

(b) Udaipur

(c) Mysore

(d) Satara

Answer: c                                                     Discussion


Q103. Which of the following are associated with Lord Lytton?

1. Rowlatt Act

2. The Arms Act

3. The Vernacular Press Act

4. Abolition of duties on the import of coarse cotton goods

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Answer: b                                                     Discussion


Q104. The official associated with land revenue collection in the Maratha administration in Modern India was

(a) Patel

(b) Kulkarni

(c) Mirasdar

(d) Silhadar

Answer: a                                                     Discussion


Q105. The objective of the Morley Minto Reforms was to

(a) Establish dyarchy in Provinces

(b) Abolish the post of Secretary of State for India

(c) Extension of Provincial Assemblies

(d) Give more powers to local government

Answer: c                                                     Discussion


Q106. Which one of the following upheavals took place in Bengal immediately after the Revolt of 1857?

(a) Sanyasi Rebellion

(b) Santhal Rebellion

(c) Indigo Disturbances

(d) Pabna Disturbances

Answer: c                                                     Discussion

Q107. In the interim government formed in 1946, the Vice- President of the Executive Council was:

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Dr. S. Radhakrishnan

(c) C. Rajagopalachari

(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer: a                                                     Discussion


Q108. Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by:

(a) the Portuguese

(b) the French

(c) the Danish

(d) the British

Answer: a                                                     Discussion


Q109. The ‘Modi script’ was employed in the documents of the:

(a) Wodeyars

(b) Zamorins

(c) Hoysalas

(d) Marathas

Answer: d                                                     Discussion


Q110.Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Battle of Buxar—Mir Jafar vs. Clive

(b) Battle of Wandiwash—French vs. East India Company

(c) Battle of Chilianwala—Dalhousie vs. Marathas

(d) Battle of Kharda—Nizam vs. East India Company

Answer: b                                                     Discussion


Q111. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by:

(a) Mahatma Gandhi

(b) Thakkar Bappa

(c) Jyotiba Phule

(d) B.R. Ambedkar

Answer: b                                                     Discussion


Q112. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles farther on, thus, forming the islands of Srirangapattanam, Sivasamudram and Srirangam?

(a) Cauvery

(b) Tungabhadra

(c) Krishna

(d) Godavari

Answer: a                                                     Discussion


Q113. Match List I with List II and select the correct answer

List I

(A) Governor-General of Presidency of Fort William in Bengal (under Regulating Act, 1773)

(B) Governor-General of India (under Charter Act, 1833)

(C) Governor-General and Viceroy of India (under Indian Council Act, 1858)

(D) Governor-General and Crown Representative (under Government of India Act, 1935)

List II

1. Archibald Percival Wavell, Viscount and Earl Wavell

2. James Andrew Broun-Ramsay, Earl and Marquess of Dalhousie

3. Charles Cornwallis 2nd Earl and first Marquess of Cornwallis

4. Gilbert John Elliot-Murray-Kynynmound, Earl of Minto

5. Louis Mountbatten, Earl Mountbatten of Burma

(a) A-3; B-2; C-4 ;D-1

(b) A-1; B-2; C-3; D-4

(c) A-2; B-5; C-3; D-1

(d) A-2; B-4; C-5; D-3

Answer: a                                                     Discussion


Q114. His principle forte was social and religious reform. He relied upon legislation to do away with social ills and work unceasingly for the eradication of child marriage and the purdah system. To encourage consideration of social problems on a national scale, he inaugurated the Indian National Social Conference, which for many years met for its annual session alongside the Indian National Congress.

The reference in this passage is to:

(a) Ishwar Chandra Vidyasagar

(b) Behramji Merwanji Malabari

(c) Mahadev Govind Ranade

(d) B.R. Ambedkar

Answer: c                                                     Discussion


Q115. The following advertisement:

THE MARVEL OF THE CENTURY

THE WONDER OF THE WORLD

LIVING PHOTOGRAPHIC PICTURES

IN

LIFE-SIZED REPRODUCTIONS

BY

MESSERS LUMIERE BROTHERS CINEMATOGRAPHIE

A FEW EXHIBITIONS WILL BE GIVEN

AT

WATSON’S HOTEL

TONIGHT

Appeared in the Times of India dated 7th August:

(a) 1931

(b) 1929

(c) 1921

(d) 1896

Answer: d                                                     Discussion


Q116. Who among the following was the first European to initiate the policy of taking part in the quarrels of Indian princes with a view to acquire territories?

(a) Clive

(b) Dupleix

(c) Albuquerque

(d) Warren Hastings

Answer: b                                                     Discussion


Q117. Consider the following landmarks in Indian education:

1. Hindu College, Calcutta

2. University of Calcutta

3. Adam’s Report

4. Wood’s Despatch

The correct chronological order of these landmarks is:

(a) 1, 3, 4, 2

(b) 1, 4, 3, 2

(c) 3, 1,4, 2

(d) 3, 2, 4, 1

Answer: a                                                     Discussion


Q118. Which one of the following is an important historical novel written during the latter half of the nineteenth century?

(a) Rast Goftar

(b) Durgesh Nandini

(c) Maratha

(d) Nibandhamala

Answer: b                                                     Discussion


Q119. Who among the following was associated with suppression of thugs?

(a) General Henry Prendergast

(b) Captain Sleeman

(c) Alexander Burres

(d) Captain Robert Pemberton

Answer: b                                                     Discussion


Q120. What is the correct chronological sequence of the following?

1. Wood’s Education Despatch

2. Macaulay’s minute on education

3. The Sargent Education Report

4. Indian Education (Hunter Commission)

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2, 1, 4, 3

(b) 2, 1, 3, 4

(c) 1, 2, 4, 3

(d) 4, 3, 1, 3

Answer: a                                                     Discussion


Q121. Match List with ListI and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I List II
A. Moplah revolt 1. Kerala
B. Pabna revolt 2. Bihar
C. Eka movement 3. Bengal
D. Birsa Munda revolt 4. Awadh

Codes:

(a) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

(b) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(c) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(d) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

Answer: A                                                     Discussion


Q122. The educated middle class in India:

(a) opposed the revolt of 1857

(b) supported the revolt of 1857

(c) remained neutral to the revolt of 1857

(d) fought against native rulers

Answer: C                                                     Discussion


Q123. The paintings of Abanindranath Tagore are classified as:

(a) realistic

(b) socialistic

(c) revivalistic

(d) impressionistic

Answer: C                                                     Discussion


Q124. There was no independent development of industries in India during British rule because of the:

(a) absence of heavy industries

(b) scarcity of foreign capital

(c) scarcity of natural resources

(d) preference of the rich to invest in land

Answer: A                                                     Discussion


Q125. The first feature film (talkie) to be produced in India was:

(a) Hatimtai

(b) Alam Ara

(c) Pundalik

(d) Raja Harishchandra

Answer: b                                                     Discussion


UPSC Civils Prelims Modern Indian History Quiz / mcq Pdf download

Q126. The Governor-General who followed a spirited “Forward” policy towards Afghanistan was:

(a) Minto

(b) Dufferin

(c) Elgin

(d) Lytton

Answer: d                                                     Discussion


Q127. At a time when empires in Europe were crumbling before the might of Napoleon, which one of the following Governors-General kept the British flag flying high in India?

(a) Warren Hastings

(b) Lord Cornwallis

(c) Lord Wellesley

(d) Lord Hastings

Answer: d                                                     Discussion


Q128. Which one of the following statements is not correct?

(a) ‘Neel Darpan’ was a play based on the exploitation of the Indigo farmers

(b) The author of the play ‘Ghashiram Kotwal’s is Vijay Tendulkar

(c) The play ‘Navann’ by Nabin Chandra Das was based on the famine of Bengal

(d) Urdu theatre used to depend heavily on Parsi theatre

Answer: c                                                     Discussion


Q129. Match List with ListI and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Books) List II (Authors)
A. The First Indian War of Independence 1. Rabindranath Tagore
B. Anand Math 2. Sri Aurobindo
C. Life Divine 3. Bankim Chandra Chatterji
D. Sadhana 4. Vinayak Damodar Savarkar

Codes:

(a) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(b) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(c) A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(d) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

Answer: a                                                     Discussion


Q130. Consider the following events:

1. Indigo Revolt

2. Santhal Rebellion

3. Deccan Riot

4. Mutiny of the Sepoys

The correct chronological sequence of these events is:

(a) 4, 2, 1, 3

(b) 4, 2, 3, 1

(c) 2, 4, 3, 1

(d) 2, 4, 1, 3

Answer: a                                                     Discussion


Q131. Match List with List I and select the correct answer using the codes given below the lists:

List (Year) ListI (Event)
A. 1775 1. First Anglo-Burmese War
B. 1780 2. First Anglo-Afghan War
C. 1824 3. First Anglo-Maratha War
D. 1838 4. Second Anglo-Mysore War

Codes:

(a) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(b) A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(c) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

Answer: c                                                     Discussion


Q132. The last major extension of British Indian territory took place during the time of:

(a) Dufferin

(b) Dalhousie

(c) Lytton

(d) Curzon

Answer: b                                                     Discussion


Q133. Which one of the following statements is incorrect?

(a) Goa attained full statehood in 1987

(b) Diu is an island in the Gulf of Khambhat

(c) Daman and Diu were separated from Goa by the 56th Amendment of the Constitution of India

(d) Dadra and Nagar Haveli were under French colonial rule till 1954

Answer: d                                                     Discussion


Q134. Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines?

(a) Haider Ali

(b) Mir Qasim

(c) Shah Alam II

(d) Tipu Sultan

Answer: d                                                     Discussion


Q135. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) India’s first technicolour film –Jhansi ki Rani

(b) India’s first 3-D film – My dear Kuttichathan

(c) India’s first insured film –Taal

(d) India’s first actress to win the Bharat Ratna– Meena Kumari

Answer: d                                                     Discussion


Q136. Under the Permanent Settlement, 1893, the Zamindars are required to issue pattas to the farmers which were not issued by many of the Zamindars. The reason was:

(a) the Zamindars were trusted by the farmers

(b) there was no officials check upon the Zamindars

(c) it was the responsibility of the British government

(d) the farmers were not interested in getting pattas

Answer: b                                                     Discussion


Q137. Consider the following statements:

1. Arya Samaj was founded in 1835

2. Lala Lajpat Rai opposed the appeal of Arya Samaj to the authority of Vedas in support of its social reform programme

3. Under Keshab Chandra Sen, the Brahmo Samaj campaigned for women’s education

4. Vinoba Bhave founded the Sarvodya Samaj to work among refugees

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) 3 and 4

Answer: d                                                     Discussion


Q138. Who amongst the following Englishmen, first translated Bhagavad-Gita into English?

(a) William Jones

(b) Charles Wilkins

(c) Alexander Cunningham

(d) John Marshall

Answer: b                                                     Discussion


Q139. Which one of the following submitted in 1875 a petition to the House of Commons demanding India’s direct representation in the British parliament?

(a) The Deccan Association

(b) The Indian Association

(c) The Madras Mahajan Sabha

(d) The Poona Sarvajanik Sabha

Answer: b                                                     Discussion


Q140. With which one of the following mountain tribes did the British first come into contact with after the grant of Diwani in the year 1765?

(a) Garos

(b) Khasis

(c) Kukis

(d) Tipperahs

Answer: a                                                     Discussion


Q141. Match List (Acts of Colonial Government of India) with ListI (Provisions) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List List I
A. Charter Act, 1813 1. Set up a Board of Control in Britain to fully regulate the East India
B. Regulating Act 2. Company’s trade monopoly in India was ended
C. Act of 1858 3. The power to govern was transferred from the East India Company to the British Crown
D. Pitt’s India Act 4. The Company’s directors were asked to present to the British government all correspondence and documents pertaining to the administration of the company

Codes:

(a) A – 2; B – 4; C – 3; D – 1

(b) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

(c) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(d) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2

Answer: a                                                     Discussion


Q142. Which one of the following Acts of British India strengthened the Viceroy’s authority over his Executive Council by substituting “Portfolio” or departmental system for corporate functioning?

(a) Indian Council Act, 1861

(b) Government of India Act, 1858

(c) Indian Council Act, 1892

(d) Indian Council Act, 1909

Answer: a                                                     Discussion


Q143. During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission?

(a) To review the fitness of India for further political reforms

(b) To report on existing conditions of labour and to make recommendations

(c) To draw up a plan for financial reforms for India

(d) To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India

Answer: b                                                     Discussion


Q144. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is not correct?

(a) The Portuguese captured Goa in 1499

(b) The English opened their first factory in South India at Masulipatam

(c) In Eastern India, the English Company opened its first factory in Orissa in 1633

(d) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746

Answer: a                                                     Discussion


Q145. In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factory at:

(a) Surat

(b) Pulicat

(c) Cochin

(d) Cassimbazar

Answer: b                                                     Discussion


Q146. The aim of education as stated by the Wood’s Despatch of 1854 was:

(a) the creation of employment opportunities for native Indians

(b) the spread of western culture in India

(c) the promotion of literacy among the people using English medium

(d) the introduction of scientific research and rationalism in the traditional Indian education

Answer: d                                                     Discussion


Q147. Which one of the following statements is not correct?

(a) Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal

(b) Maharaja Ranjit Singh set up modern foundries to manufacture cannons at Lahore

(c) Sawai Jai Singh of Amber had Euclid’s Elements of Geometry’ translated into Sanskrit

(d) Sultan Tipu of Mysore gave money for the construction of the idol of Goddess Sharda in the Shringeri temple

Answer: a                                                     Discussion


Q148. Which one of the following provisions was not made in the Charter Act of 1833?

(a) The trading activities of the East India Company were to be abolished

(b) The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor-General of India in Council

(c) All law-making powers to be conferred on Governor-General in Council

(d) An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-General’s Council

Answer: d                                                     Discussion


Q149. With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?

(a) To bring Indians and Europeans at par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned

(b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers

(c) To encourage the native Indians to appear for civil service examinations by conducting them in India

(d) To allow native Indians to posses arms by amending the Arms Act

Answer: a                                                     Discussion


Q150. In India, the first Bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was:

(a) Hindustan Commercial Bank

(b) Oudh Commercial Bank

(c) Punjab National Bank

(d) Punjab and Sind Bank

Answer: b                                                     Discussion

%d bloggers like this: