210+ Modern Indian History question & answers for UPSC Ias Prelims Part II

UPSC IAS Prelims Previous Modern Indian History question & answers from 1979 to till now

UPSC Modern Indian History prelims
Modern Indian History

Listed below are the UPSC Modern Indian History prelims question papers ordered year wise for your understanding of the pattern of the UPSC Civils IAS prelims Modern History of India questions. Please carefully go through this UPSC Modern History question bank that we have prepared for you. The Upsc Prelims Modern History of India questions lisetd below are actual questions that were given for UPSC civil service prelims examination held by UPSC. Our UPSC Prelims Modern history question bank is updated till questions of 2016.

UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now


UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers – Quiz Pdf download

Q51. Which of the following events is not correctly matched?

(a) Liberation of Goa—1961

(b) Death of Jawaharlal Nehru—1966

(c) Indo China War—1962

(d) First General Elections—1950

Answer: b                                                     Discussion


Q52. Match the following:

I. Lord Dalhousie

II. Lord William Bentinck

III. Lord Rippon

IV. Lord Curzon

A. Prohibition of Sati

B. Local SelfGovernment

C. Division of Bengal

D. Doctrine of Lapse

I II III IV

(a) D A B C

(b) D B A C

(c) A B C D

(d) C A B D

Answer: a                                                     Discussion


Q53. Raja Ram mohan Roy was supporter of

(a) Sati

(b) Widow remarriage

(c) Child marriage

(d) Learning of Sanskrit

Answer: b                                                     Discussion


Q54. Write the correct chronological order of the following events:

A. Shifting of capital from Delhi to Daulatabad

B. First Battle of Panipat

C. Second Battle of Tarain

(a) A, B, C

(b) C, A, B

(c) C, B, A

(d) A, C, B

Answer: b                                                     Discussion


Q55. Who among the following being a renowned poet was a good painter also?

(a) Rabindra Nath Tagore

(b) Amrita Shergil

(c) A. N. Tagore

(d) S. N. Bannerjee

Answer: a                                                     Discussion


Q56. Which of the following Acts gave representation to Indians for the first time in legislatures?

(a) The Indian Councils Act. 1909

(b) The Indian Councils Act, 1919

(c) The Government of India Act, 1935

(d) None of the above

Answer: c                                                     Discussion


Q57. Match the columns:

(A) “Freedom at Midnight” (1) Mahatma Gandhi
(B) “Nineteen Eighty Four” (2) Sarojini Naidu
(C) “My Experiments with Truth” (3) Larry Collins & Dominique Lapierre
(D) “The Song of India” (4) George Orwell

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 1 2 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 3 2

Answer: c                                                     Discussion


Q58. Lord Wellesley greatly extended the British dominion in India through

(a) Doctrine of Lapse

(b) Subsidiary Alliance

(c) Partitioning of Indian States

(d) Annexing the princely States

Answer: b                                                     Discussion


Q59. Sepoy mutiny of 1 857 failed due to the

(a) Lack of effective organisation

(b) Lack of unity of purpose

(c) Lack of unified system of leadership

(d) All of the above

Answer: d                                                     Discussion


Q60.

  • Assertion (A): Bhanu Athaiya became the first Indian to win Oscar award.
  • Reason (R): She received this award for her excellent portrayal of Kasturba in the film “Gandhi”.

(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A

(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A

(c) if A is incorrect but R is correct

(d) if A is correct but R is incorrect

Answer: d                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now

Q61.

  • Assertion (A): The First War of Indian Independence started in 1857.

  • Reason (R): The soldiers refused to use the greased cartridges.

(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A

(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A

(c) if A is incorrect but R is correct

(d) if A is correct but R is incorrect

Answer: d                                                     Discussion


Q62. The meeting of Indian and British political leaders during 1930 – 32 in London has often been referred to as the First. Second and Third Round Table Conferences. It would be incorrect to refer to them as such because

(a) the Indian National Congress did not take part in two of them

(b) Indian parties other than the Indian National Congress participating in the Conference represented sectional interests and not the whole of India

(c) the British Labour Party had withdrawn from the Conference, thereby making the proceedings of the Conference partisan

(d) it was an instance of Conference held in three sessions and not that of three separate conferences

Answer: d                                                     Discussion


Q63. Consider the following landmarks in Indian education:

(i) Hindu College, Calcutta

(ii) University of Calcutta

(iii) Adam’s Report

(iv) Wood’s Despatch

The correct chronological order of these landmarks is

(a) I, III, IV, II

(b) I, IV, III, II

(c) III, I, IV, II

(d) III, II, IV, I

Answer: b                                                     Discussion


Q64. Which one of the following works has recently been made into a full length feature film?

(a) R. K. Narayans Malgudi Days

(b) Salman Rushdie’s Midnight’s Children

(c) Vikram Seth’s A Suitable Boy

(d) Upamanyu Chatterjee’s English August

Answer: d                                                     Discussion


Q65. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I

List II

I. Surendranath Bannerjee

(A) Hind Swaraj

II. M. K. Gandhi

(B) The Indian Struggle

III. Subhash Chandra Bose

(C) Autobiographical Writings

IV. Lajpat Rai

(D) A Nation in Making

Codes:

(a) I D, II A, III C, IV B

(b) I A, II D, III C, IV B

(c) I A, II D, III B, IV C

(d) I D, II A, III B, IV C

Answer: d                                                     Discussion


Q66. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I

List II

I. Abhinav Bharat Society

(A) Sri Aurobindo Ghosh

II. Anushilan Samiti

(B) Lala Hardayal

III. Ghadar Party

(C) C. R. Das

VI. Swaraj Party

(D) V. D. Savarkar

Codes:

(a) I D, II A, III C, IV B

(b) I A, II D, III C, IV B

(c) I A, II D, III B, IV C

(d) I D, II A, III B, IV C

Answer: d                                                     Discussion


Q67. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I (Period)

List II (Event)

I. 1883

(A) Announcement of Communal Award from Whitehall

II. 1906

(B) Formation of the All India State Peoples Conference

III. 1927

(C) Foundation of Muslim League at Dacca

IV. 1932

(D) First session of National Conference at Calcutta

Codes:

(a) I D, II C, III A, IV B

(b) I C, II D, III A, IV B

(c) I D, II C, III B, IV A

(d) I C, II D, III B, IV A

Answer: c                                                     Discussion


Q68. Consider the following statements:

The Non Cooperation Movement led to the

I. Congress becoming a mass movement for the first time.

II. growth of Hindu Muslim unity.

III. removal of fear of the British ‘might’ from the minds of the people.

IV. British government’s willingness to grant political concessions to Indians. Of these statements

(a) I, II, III and IV are correct

(b) II and II are correct

(c) I and III are correct

(d) III and IV are correct

Answer: c                                                     Discussion


Q69. Which one of the following is an important historical novel written during the latter half of the nineteenth century?

(a) Rast Goftar

(b) Durgesh Nandini

(c) Maharatha

(d) Nibandhamala

Answer: b                                                     Discussion


Q70. In which of the following industries in India are the maximum number of workers employed?

(a) Jute

(b) Sugar

(c) Textiles

(d)Iron and Steel

Answer: c                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now

Q71. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles farther on, thus forming the islands of Srirangappattanam, Sivasamudram and Srirangam?

(a) Cauvery

(b) Tungabhadra

(c) Krishna

(d) Godavari

Answer: a                                                     Discussion


Q72. The river most mentioned in early Vedic literature is

(a) Sindhu

(b) Sutudri

(c) Sarasvati

(d) Ganga

Answer: a                                                     Discussion


Q73. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I

I. Governor General of Presidency of Fort William in Bengal (under Regulating Act, 1773)

II. Governor General of India (under Charter Act, 1833)

III. Governor General and Viceroy of India (under Indian Councils Act, 1858)

IV. Governor General and Crown Representative (under Government of India Act. 1935)

List II

(A) Archibald Percival Wavell, Viscount and Earl Wavell

(B) James Andrew Broun Ramsay, Earl and Marquess of Dalhousie

(C) Charles Cornwallis, 2nd Earl and first Marquess of Cornwallis

(D) Gilbert John Elliot Murray Kynynmond, Earl of Minto

(E) Louis Mountbatten, Earl Mountbatten of Burma

Codes:

(a) I C, II B, III D, IV A

(b) I C, II D, III A, IV E

(c) I B, II C, III D, IV E

(d) I D, II B, III C, IV A

Answer: a                                                     Discussion


Q74. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Naqqual … Bihar

(b) Tamasha … Orissa

(c) Ankia Nat … Assam

(d) Baha … Punjab

Answer: c                                                     Discussion


Q75.

  • Assertion (A): The British sovereignty continued to exist in free India.

  • Reason (R): The British sovereign appointed the last Governor General of free India.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: d                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Modern Indian History Questions Quiz Pdf download

Q76. ‘Go back to the Vedas’ was the motto of

(a) Swami Vivekananda

(b) Raja Ram Mohan Roy

(c) Swami Dayanand Saraswati

(d) M. G. Ranade

Answer: c                                                     Discussion


Q77. Which of the following proposals were made by the Cripps Mission?

(i) Participation of Indian States in the Constitution making body

(ii) Forming separate State for the Muslims

(iii) Election of the Constitution making body by the members of the lower house of the Provincial Legislature

(a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iii)

(d) (i), (ii) and (iii)

Answer: b                                                     Discussion


Q78. Theatre production of Peter Brook’s “Mahabharata” features whom among the following?

(a) Victor Banerjee

(b) Mallika Sarabhai

(c) Shashi Kapoor

(d) Naseeruddin Shah

Answer: b                                                     Discussion


Q79. Match the columns:

(A) Rajendra Prasad 1. “A Nation in the Making”
(B) Dilip Mukherjee 2. “India Divided”
(C) S. N. Bannerjee 3. “My Experiments with Truth”
(D) Mahatma Gandhi 4. “The Terrorists”

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 2 4 1 3

(c) 4 2 3 1

(d) 2 4 3 1

Answer: b                                                     Discussion


Q80. The founder of Asiatic Society was

(a) William Jones

(b) Annie Besant

(c) William Kerry

(d) Havell

Answer: a                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now

Q81. Arrange the following in a chronological order

(i) Surat Split

(ii) Formation of Muslim League

(iii) Partition of Bengal

(iv) Regulating Act

(a) (i). (ii), (iii), (iv)

(b) (iv), (iii), (ii), (i)

(c) (ii), (i), (iv), (iii)

(d) (ii), (iii), (iv), (I)

Answer: b                                                     Discussion


Q82. “The Arctic Home of the Vedas” was written by

(a) Minoo Masani

(b) Acharya Vinoba Bhave

(c) S. Radhakrishnan

(d) Bal Gangadhar Tilak

Answer: d                                                     Discussion


Q83. Match the columns:

(A) Sir John Marshall 1. Glory of Indian Art

(B) H. T. Prinsep 2. History of Indian Culture

(C) A. K. Coomara Swamy 3. Writer during the time of Lord Hastings

A B C

(a) 1 2 3

(b) 3 2 1

(c) 2 3 1

(d) 2 1 3

Answer: c                                                     Discussion


Q84. Which of the following pairs is correct?

(a) Nand Lal

Dandi March

(b) Hyder Asti

Morning

(c) M. F. Hussain

Dream of Shahjehan

(d) Amrita Shergill

Sunflower

Answer: b                                                     Discussion


Q85. Indianisation of the Civil Services was done by

(a) Lord Ripon

(b) Lord Mayo

(c) Lord Lytton

(d) Lord Reading

Answer: c                                                     Discussion


Q86. The purpose of Cripps’ Mission was

(a) To give India dominion status.

(b) To introduce provincial autonomy in India.

(c) To discuss future setup for India on the basis of the Simon Commission report.

(d) To suppress ‘Quit India’ Movement.

Answer: a                                                     Discussion


Q87. Montague Chelmsford Reforms relate to

(a) Dyarchy

(b) Communalism

(c) Provincial autonomy

(d) None of the above

Answer: a                                                     Discussion


Q88. ‘Ghadar party’ in U.S.A. was formed by

(a) V. D. Savarkar

(b) Lala Har Dayal

(c) Swami Varma

(d) Raja Pratap Singh

Answer: b                                                     Discussion


Q89. Ilbert Bill was prepared for abolishing judicial disqualification based on racial distinction. The bill was vehemently criticised by the Europeans living in India. Who was the Governor General at that time?

(a) Lord Ripon

(b) Lord Dalhousie

(c) Lord Curzon

(d) Lord Chelmsford

Answer: a                                                     Discussion


Q90. Write the correct chronological order of the following?

(A) Pitt’s India Act

(B) Rowlatt Act

(C) Regulating Act

(D) Indian Councils Act

(a) A, C, D, B

(b) B, A, C, D

(c) C, A, D, B

(d) D, B, A, C

Answer: c                                                     Discussion


UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now

Q91. Banaras Hindu University was founded by

(a) Dadabhai Naoroji

(b) Gopalakrishna Gokhale

(c) Pandit Madan Mohan Malaviya

(d)Bal Gangadhar Tilak

Answer: c                                                     Discussion


Q92. The system of ‘Dyarchy’ was first introduced by

(a) Montague-Chelmsford Reforms

(b) Minto Morley Reforms

(c) Government of India Act, 1935

(d)None of the above

Answer: a                                                     Discussion


Q93. On whose recommendations was the Constituent Assembly formed?

(a) Mountbatten

(b) Cripps’ Mission plan

(c) Cabinet Mission plan

(d)Government of India Act, 1935

Answer: c                                                     Discussion


Q94. Match the following:

(A) Ravi Verma

(i) Modern Art

(B) Amrita Shergil

(ii) Music

(C) Jamini Roy

(iii) Folk lore

(D) Ravi Shankar

(iv) Medical Practitioner

(a) (i) (ii) (iii) (iv)

(b) (ii) (i) (iv) (iii)

(c) (iii) (iv) (ii) (i)

(d)(iv) (iii) (i) (ii)

Answer: d                                                     Discussion


Q95. Match the following:

(A) Vikram Seth

(i) Photographer

(B) Raghu Raj

(ii) Film Director

(C) Charles Correa

(iii) Writer

(D) Mira Nair

(iv) Architect

(a) (i) (iii) (iv) (ii)

(b) (iii) (iv) (i) (ii)

(c) (iv) (i) (iii) (ii)

(d)(iii) (i) (iv) (ii)

Answer: a                                                     Discussion


Q96. Federation, Indian responsibility, reservation and safeguards were the three lynchpins of

(a) Gandh-ilrwin Pact

(b) Mac donald Award

(c) Poona Pact

(d) Radcliffe Award

Answer: a                                                     Discussion


Q97. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed?

(a) Mountbatten plan

(b) Cripp’s Mission

(c) Cabinet Mission Plan

(d) Government of India Act, 1935

Answer: c                                                     Discussion


Q98. “English men are more efficient partly by upbringing, partly by race and partly by education”. Who said this?

(a) Rippon

(b) Lord Curzon

(c) Minto

(d) Dufferin

Answer: b                                                     Discussion


Q99. Which one of the following is correctly matched?

Ethnic Indians

President/ Prime Minister of

(a) Sir Aneerood Jugnauth

Fiji

(b) Ramsevak Shankar

Suriname

(c) Sir Veeraswamy Ringadoo

Guyana

(d) Dr. Thimoa Bavadra

Mauritius

Answer: b                                                     Discussion


Q100. Given below are four wonders not usually included among the seven wonders of the world:

1. The Great Wall of China

2. The Taj Mahal at Agra

3. The Leaning Tower of Pisa

4. The Angkor Vat Temple in Kampuchea

What is the correct chronological sequence in which they were constructed? Choose the answer from the codes given below.

(a) 3, 2, 1 and 4

(b) 1, 4, 3 and 2

(c) 1, 3, 4 and 2

(d) 4, 1, 2 and 3

Answer: b                                                     Discussion


Search Keywords:

modern Indian history quiz previous year question papers with answers free download  upsc question papers with answers pdf upsc gk question papers with answers pdf 2014 last 10 years upsc question mcq papers with answers pdf upsc 2018 prelims question paper with answers pdf ias exam question paper modern Indian history with answer pdf ias prelims previous year question papers with answers pdf ias modern Indian history Quiz mains paper 2017 previous year question papers with answers free download Modern India History Question & answers upsc mcq question papers with answers modern Indian history Quiz pdf modern Indian history from 1979 to till now upsc question papers with answers pdf 1979 to 2016 last 10 years upsc question papers with answers pdf upsc 2011 prelims quiz question paper with answers pdf ias exam question modern Indian history Quiz paper with answer pdf ias prelims previous year question papers with answers pdf modern Indian history All ias prelims paper 2016 to 1979 modern India previous year question papers with answers free download modern Indian history Quiz in Hindi upsc modern India papers with answers pdf in hindi upsc Ancient India papers with answers pdf 2014 last 10 years upsc question papers with answers pdf upsc 2011 prelims question paper with answers pdf ias exam question paper with answer pdf ias prelims previous year question papers with answers pdf ias prelims paper 2020 in hindi modern India quiz ias quiz mcq explanations prelims Ancient India quiz mcq modern India modern India quiz – mcq modern Indian history modern Indian history Quiz 2017 modern Indian history Prelims Upsc Quiz modern Indian history questions and answers pdf modern Indian history mcq with answers modern Indian history mcq pdf modern India history modern Indian history pdf modern Indian history quiz questions and answers pdf Indian history questions and answers for competitive exams modern history of India notes history questions for upsc prelims upsc prelims modern history questions upsc history questions and answers modern history questions for upsc mains modern history questions in upsc prelims 2014 modern history questions in upsc prelims 2015 modern upsc history question bank ias prelims history question papers

Print Friendly