210+ Modern Indian History question & answers for UPSC Ias Prelims

UPSC IAS Prelims Previous Modern Indian History question & answers from 1979 to till now

UPSC Modern Indian History prelims
Modern Indian History

Listed below are the UPSC Modern Indian History prelims question papers ordered year wise for your understanding of the pattern of the UPSC Civils IAS prelims Modern History of India questions. Please carefully go through this UPSC Modern History question bank that we have prepared for you. The Upsc Prelims Modern History of India questions lisetd below are actual questions that were given for UPSC civil service prelims examination held by UPSC. Our UPSC Prelims Modern history question bank is updated till questions of 2016.

UPSC IAS Prelims Previous Modern India History Question & answers from 1979 to till now


Q1. Consider the following princely States of the British rule in India:

1. Jhansi

2. Sambalpur

3. Satara

The correct chronological order in which they were annexed by the British is:

(a) 1, 2, 3

(b) 1, 3, 2

(c) 3, 2, 1

(d) 3, 1, 2

Answer: c                                                     Discussion


Q2. Which of the following was the main feature of the policy of Dual Government of British rulers in India?

(a) The English collected the revenues with the help of Indian Officials and they became virtually the head of the civil and military administration

(b) The general administrative body consisted of two categories of rulers

(c) Main items of administration were in the hands of local kings and rest were in the hands of British rulers

(d) Some portions of land were ruled by the local kings and rest by the British rulers

Answer: a                                                     Discussion


Q3. The demand for Pakistan was made by the Muslim League for the first time in

(a) 1938

(b) 1940

(c) 1941

(d) 1946

Answer: b                                                     Discussion


Q4. Consider the following events:

1. Hunter Commission

2. Charles Wood’s Despatch

3. Sadler Commission

4. Raleigh Commission

Their correct chronological sequence is

(a) 3 — 2 — 1 — 4

(b) 2 — 1 — 4 — 3

(c) 1 _ 4 — 3 — 2

(d)4 — 3 — 2 — 1

Answer: b                                                     Discussion


Q5. Lord Cornwallis introduced

(a) Zamindari system

(b) Mahalwari system

(c) Mansabdari system

(d) None of the above

Answer: a                                                     Discussion


Q6. Who among the following led the Sepoys at Kanpur in the 1857 uprising?

(a) Tantia Tope

(b) Laxmibai

(c) Nana Sahib

(d)Kunwar Singh

Answer: c                                                     Discussion

Q7. Who introduced the ‘Civil Services’ in India?

(a) Lord Dalhousie

(b) Lord Curzon

(c) Lord Wellesley

(d) Lord Cornwallis

Answer: d                                                     Discussion


Q8. The first Indian ruler who joined the Subsidiary Alliance was

(a) the Nawab of Oudh

(b) the Nizam of Hyderabad

(c) Peshwa Baji Rao II

(d) the King of Travancore

Answer: b                                                     Discussion

Q9. Which of the following statements are true of the Congress Socialist Party?

(1) It was a forum for various kinds of Socialists in India.

(2) It was a rival organisation of Indian National Congress.

(3) It championed the cause of workers and peasants.

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d)2 and 3 only

Answer: c                                                     Discussion


Q10. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

(a) Holt Machenzie Mahalvari settlement in Northern India

(b) Lord Cornwallis – Subsidiary system

(c) Lord Ripon – Local SelfGovernment

(d)Thomas Munro – Ryotwari settlement

Answer: b                                                     Discussion

Print Friendly