180+ Medieval history of India Quiz from UPSC Civils IAS Previous Prelims

Medieval Indian History QuizUPSC IAS Prelims Previous Medieval Indian History question and answers from 1979 to till now

Listed below are the UPSC Medieval Indian History prelims question papers ordered year wise for your understanding of the pattern of the UPSC Civils IAS prelims Medieval History of India questions. Please carefully go through this UPSC Medieval History question bank that we have prepared for you. The Upsc Prelims Medieval History of India questions lisetd below are actual questions that were given for UPSC civil service prelims examination held by UPSC. Our UPSC Prelims Medieval history question bank is updated till questions of 2016.

UPSC IAS Prelims Previous Medieval Indian History question & answers from 1979 to till now


Q1. The sufi saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was

(a) Muinuddin Chishti

(b) Baba Farid

(c) Saiyid Muhammad Gesudaraz

(d) Shah Alam Bukhari

Answer: a                                                     Discussion

Q2. The well known painting ‘Bani Thani’ belongs to the

(a) Kangra School

(b) Kishangarh School

(c) Bundi School

(d) Jaipur School

Answer: b                                                     Discussion

Q3. The term ‘Apabhramsa’ was used in medieval Sanskrit texts to denote:

(a) outcastes among the Rajputs

(b) deviations from Vedic rituals

(c) early forms of some of the modem Indian language

(d) non-Sanskrit verse metres

Answer: c                                                     Discussion

Q4. Match the columns:

(A) Namdeva

(i) West Bengal

(B) Chaitanaya

(ii) Uttar Pradesh

(C) Surdas

(iii) Maharashtra

(D) Nanak

(iv) Punjab

(a) A(iii) B(i) C(ii) D(iv)

(b) A(ii) B(iii) C(iv) D(i)

(c) A(iv) B(ii) C(i) D(iii)

(d) A(i) B(iv) C(iii) D(ii)

Answer: a                                                     Discussion

Q5. Most popular Sufis were the

(a) Rabia

(b) Hallaj

(c) Ghazali

(d)All of the above

Answer: d                                                     Discussion

Q6. Which of the following are features of Mughal Style of architecture?

(1) Curvilinear roof

(2) Flat roof

(3) Domes

(4) Arches

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d)1, 2 and 4

Answer: c                                                     Discussion

Q7. Match the columns:

List 1 List 2
A. Qutub Minar 1. Mohamed Adil Shah
B. Gol Gumbaj 2. Iltutmish
C. Buland Darwaza 3. Aurangzeb
D. Moti Masjid 4. Jahangir
  5. Akbar

(a) 5 1 3 4

(b) 2 4 5 1

(c) 4 3 2 1

(d)2 1 5 3

Answer: d                                                     Discussion

Q8. Match the columns:

List 1 List 2
A. Amaravati 1. Hoysalas
B. Aihole 2. Cholas
C. Thanjavur 3. Satavahanas
D. Halebid 4. Chalukyas
  5. Pandyas

(a) 2 4 5 1

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 2 1

(d)4 5 2 3

Answer: c                                                     Discussion

Q9. The ‘Char Minar’ is in

(a) Hyderabad

(b) Ahmednagar

(c) Ahmedabad

(d)Fatehpur Sikri

Answer: a                                                     Discussion

Q10. The court language of Mughals was

(a) Urdu

(b) Arabic

(c) Persian

(d) Turkish

Answer: c                                                     Discussion

Print Friendly