170+ Physics Question & answers From UPSC Civils IAS Previous Papers

physics quiz 170-physics-question-answers-from-upsc-civils-ias-pdf-downloadUPSC IAS Prelims Previous Physics question and answers from 1979 to till now

Listed below are the UPSC prelims Physics question papers ordered year wise for your understanding of the pattern of the UPSC Civils IAS prelims Physics questions. Please carefully go through this UPSC Physics question bank that we have prepared for you. The Upsc Prelims Physics questions lisetd below are actual questions that were given for UPSC civil service prelims examination held by UPSC. Our UPSC Prelims Physics question bank is updated till questions of 2016.


UPSC IAS Prelims Previous Physics question & answers from 1979 to till now

Q1. Unit of distance used in navigation is

(a) Nautical mile

(b) Kilometre

(c) Light year

(d) Yard

Answer: a                                                     Discussion

Q2. Match the columns:

List I

List II

Forms

Quantities

A. Cu sec

1. Pressure

B. Byte

2. Intensity of earthquakes

C. Richter

3. Rate of flow

D. Bar

4. Computer memory

(a) 4 1 2 3

(b) 2 4 3 1

(c) 3 4 2 1

(d)3 2 1 4

Answer: c                                                     Discussion

Q3. Ice skating can be used to demonstrate that when ice is under pressure, its

(a) Melting point is lowered

(b) Melting point is raised

(c) Melting point remains unchanged

(d)Coefficient of friction with metal is reduced

Answer: a                                                     Discussion

Q4. Match the columns:

List I

List II

Names of instruments

The quantities they measure

A. Anemometer

1. Speed of rotation

B. Ammeter

2. High temperatures

C. Tachometer

3. Wind speed

D. Pyrometer

4. Electric current

 

5. Pressure difference

(a) 4 3 1 5

(b) 3 4 1 2

(c) 3 5 2 1

(d)1 4 5 2

Answer: b                                                     Discussion

Q5. Very small time intervals are accurately measured by the

(a) Pulsars

(b) White dwarfs

(c) Atomic clocks

(d)Quartz clocks

Answer: c                                                     Discussion

Q6. A boat filled with some stones is floating in water. If the stones are dropped into the water, the level of the water will

(a) Rise

(b) Decrease

(c) Remain the same

(d)Insufficient data to predict

Answer: b                                                     Discussion

Q7. Total internal reflection occurs when light travels from

(a) A rarer medium to a denser medium.

(b) A denser medium to a rarer medium.

(c) A rarer medium to a denser medium and the angle of incidence is less than the critical angle.

(d)A rarer medium to a denser medium and the angle of incidence is greater than the critical angle.

Answer: b                                                     Discussion

Q8. A ‘black hole’ is a body in space which does not allow any radiation to come out. This property is due to its:

(a) very small size

(b) very large size

(c) very high density

(d) very low size

Answer: c                                                     Discussion

Q9. The tail of a comet is directed away from the sun because:

(a) as the comet rotates around the sun, the lighter mass of the comet is pushed away due to the centrifugal force alone

(b) as the comet rotates, the lighter mass of the comet is attracted by some stars situated in the direction of its tail

(c) the radiation emitted by the sun exerts a radial pressure on the comet throwing its tail away from the sun

(d) the tail of the comet always exists in the same orientation

Answer: c                                                     Discussion

UPSC IAS Prelims Previous Physics QuizIasCat

Q10. To an astronaut in the spacecraft, the sky appears to be

(a) Blue

(b) White

(c) Dark

(d) Red

Answer: c                                                     Discussion

Q11. Kilowatt is the unit of

(a) Voltage

(b) Power

(c) Resistance

(d) Current

Answer: b                                                     Discussion

Q12. “Mach Number” is a term associated with the speed of

(a) Ships

(b) Cars

(c) Aeroplanes

(d) Light

Answer: c                                                     Discussion

Q13. Consider the following statements:

A person in a spaceship located half way between the earth and the sun will notice that the:

1. sky is jet black.

2. stars do not twinkle.

3. temperature outside the spaceship is much higher than that on the surface of the earth.

(a) 3 alone is correct

(b) 1 and 2 are correct

(c) 1 and 3 are correct

(d) 1, 2 and 3 are correct

Answer: d                                                     Discussion

Q14. A stone is tied to a rope and attached to a wooden bar which rotates at constant angular velocity. Suddenly the bar is stopped. The stone gets encircled around the bar. What happens to the angular velocity of the stone.

(a) Increases

(b) Decreases

(c) Remains the same

(d) First increases and then decreases

Answer: a                                                     Discussion

Q15. A small weight put on the pressure cooker increases the pressure of steam because

(a) It is air tight

(b) Area of contact is very small

(c) Density of metal is very high

(d)Pressure builds up irrespective of the weight placed

Answer: b                                                     Discussion

Q16. Sodium vapour lamps are preferred to incandescent lamps because of

(a) Higher efficiency

(b) Higher tolerance in voltage fluctuations

(c) Easy installation

(d)Higher intensity of illumination

Answer: d                                                     Discussion

Q17. Heat from the sun is received by the earth through

(a) Conduction

(b) Convection

(c) Radiation

(d)None of the above

Answer: c                                                     Discussion

Q18. Which of the following is true?

(a) Sound waves exhibit interference.

(b) Light waves exhibit interference.

(c) Both the light and sound waves exhibit interference.

(d)Neither sound waves nor light waves exhibit interference.

Answer: b                                                     Discussion

Q19. ‘Blackholes’ refers to

(a) Holes occurring in heavenly bodies.

(b) Bright spots on the sun.

(c) Collapsing object of high density.

(d)Collapsing object of low density.

Answer: c                                                     Discussion

Q20. What type of mirror is used by motorists to see the road behind them?

(a) Convex

(b) Concave

(c) Plane

(d) Concavo-convex

Answer: b                                                     Discussion

UPSC IAS Prelims Previous Physics Mcq / Quiz – IasCat

Q21. The escape velocity from the earth’s surface is about

(a) 30 km/sec

(b) 6 km/sec

(c) 11.2 km/sec

(d) 300 km/sec

Answer: c                                                     Discussion

Q22. In microphone, transformation of energy takes place from

(a) Sound into electrical energy

(b) Electrical into sound energy

(c) Sound into mechanical energy

(d) Mechanical into sound energy

Answer: a                                                     Discussion

Q23. Fuel used in a nuclear reactor is

(a) Uranium

(b) Heavy water

(c) Barium

(d) Cadmium

Answer: a                                                     Discussion

Q24. The heater element in an electric iron is made of

(a) Nichrome

(b) Tungsten

(c) Copper

(d) Iron

Answer: a                                                     Discussion

Q25. Cryogenic engines find applications in:

(a) sub-marine propulsion

(b) frost-free refrigerators

(c) rocket technology

(d) research in superconductivity

Answer: c                                                     Discussion

Feel free to comment !!